Wanneer kiest u voor welke ingreep en waarom?

Wanneer kiest u voor welke ingreep en waarom?

Bij het kiezen van een cosmetische ingreep komen vaak veel vragen naar boven. Ooglidchirurgie is een populaire cosmetische ingreep die kan helpen om een jeugdiger uiterlijk te herstellen en vermoeidheid rond de ogen te verminderen. Of er nu klachten ervaren worden van hangende boven oogleden, wallen onder de ogen of beide, er zijn verschillende chirurgische opties beschikbaar om aan de specifieke behoefte(n) en wensen van iemand te voldoen. Maar hoe weet u welke ingreep de juiste keuze is voor u? In deze blog worden de verschillende soorten ooglidchirurgie besproken en wordt advies gegeven over wanneer er voor welke ingreep gekozen zou kunnen worden.

Voordat de keuze gemaakt wordt om een chirurgische ingreep te ondergaan is het essentieel om het verschil te begrijpen tussen cosmetische en functionele ooglidchirurgie. Het verschil tussen cosmetische en functionele ooglidchirurgie ligt voornamelijk in het doel van de ingreep. Het onderscheid tussen deze twee benaderingen helpt om duidelijk te bepalen wat u wil bereiken met de ingreep en zorgt ervoor dat u de juiste behandeling kiest voor uw specifieke situatie.

Cosmetische ooglidchirurgie is gericht op het verbeteren van het uiterlijk van de oogleden of het gebied rondom de ogen. Het wordt meestal uitgevoerd om esthetische redenen, zoals het verminderen van rimpels, wallen of overtollige huid die een vermoeid of verouderd uiterlijk veroorzaken. Voorbeelden van cosmetische ooglidchirurgie zijn:

  • Een bovenooglidcorrectie om een jeugdiger uiterlijk te creëren door overtollige huid of vet te verwijderen.
  • Een onderooglidcorrectie om wallen, zakken of rimpels onder de ogen te verminderen.
  • Een directe wenkbrauwlift om hangende wenkbrauwen te liften en een frissere blik te geven.

Functionele ooglidchirurgie wordt uitgevoerd om medische redenen, meestal om het gezichtsvermogen te verbeteren of om ongemakken te verlichten. Hierbij kan overtollige huid of vet dat het gezichtsveld belemmert worden verwijderd. Voorbeelden van functionele ooglidchirurgie:

  • Een bovenooglidcorrectie wanneer de overtollige huid van het bovenste ooglid over de wimpers hangt en het gezichtsveld beperkt.
  • Een ptosis-correctie (hangend ooglid) om het bovenste ooglid te liften als de spier die het ooglid optilt verzwakt is.
  • Een wenkbrauwlift wanneer hangende wenkbrauwen druk uitoefenen op de bovenste oogleden, waardoor het gezichtsveld beperkt wordt.

Maar wanneer kiest u dan voor welke ingreep?

Een ooglidcorrectie en een directe wenkbrauwlift zijn beide cosmetische ingrepen gericht op het verbeteren van het uiterlijk rond de ogen, maar ze hebben verschillende doelen en technieken.

Bovenooglidcorrectie

Voor een bovenooglidcorrectie wordt gekozen om cosmetische reden als iemand last heeft van overtollige huid of vet op de bovenste oogleden, wat leidt tot een vermoeide of verouderde uitstraling. Om functionele redenen kan iemand voor een bovenooglidcorrectie kiezen als de overtollige huid van het bovenste ooglid het gezichtsveld beperkt of als het ooglid zwaar aanvoelt en druk uitoefent op de ogen. Daarbij kunnen klachten als: een beperkt gezichtsveld, vermoeide of zware ogen, irritatie en ontsteking, moeite met het gebruik van brillen of contactlenzen en verminderde ooglidfunctie meespelende factoren zijn.

Wanneer de overtollige huid op het bovenste ooglid over de wimpers begint te hangen, kan dit het gezichtsveld beperken, vooral aan de boven- en zijkanten (perifere visie). Dit kan problemen veroorzaken bij dagelijkse activiteiten zoals lezen, autorijden, of het herkennen van mensen en objecten aan de randen van je gezichtsveld. Daarnaast kan de extra huid een zwaar gevoel op de oogleden veroorzaken, wat leidt tot vermoeide ogen, vooral aan het einde van de dag. Dit kan ook gepaard gaan met hoofdpijn of spanning in het voorhoofd, omdat onbewust de wenkbrauwen opgetild worden om het gezichtsveld te verbeteren. Verder kan overtollige huid de normale functie van het ooglid verstoren, wat leidt tot irritatie of ontsteking. Het kan de ogen vatbaarder maken voor infecties, droge- en rode ogen. Soms ontstaat er ook wrijving tussen de huidplooien, wat irritatie kan veroorzaken. Een andere klacht van overtollige huid kan zijn dat het in de weg gaat zitten bij het dragen van brillen, doordat de huid op de bril rust of de pasvorm beïnvloedt. Bij contactlenzen kan het moeilijker zijn om de lenzen in te brengen of te verwijderen door de druk van de overtollige huid.

Met een bovenooglidcorrectie wordt overtollige huid en soms ook vet en spierweefsel verwijderd, waardoor de functie van het ooglid wordt hersteld en de klachten verminderen of verdwijnen.

Onderooglidcorrectie

Om cosmetische reden is een onderooglidcorrectie een goede keuze als iemand last heeft van wallen, zakken of rimpels onder de ogen en deze wil verminderen voor een jeugdiger uiterlijk.
Een onderooglidcorrectie om functionele redenen komt minder vaak voor, maar kan noodzakelijk zijn als zakken onder de ogen leiden tot irritatie of ongemak.

Directe wenkbrauwlift

Een directe wenkbrauwlift kan overwogen worden als de wenkbrauwen zijn gaan hangen, wat een vermoeide of sombere uitstraling geeft, en iemand een frissere blik wil. Als hangende wenkbrauwen op de bovenste oogleden drukken en het gezichtsveld beperken, heeft een wenkbrauwlift een functionele reden waarbij dit probleem verholpen kan worden.

Hoe maakt u de keuze?

Een bovenooglidcorrectie wordt vaak geadviseerd als het probleem voornamelijk ligt bij overtollige huid of vet op de bovenste oogleden. Een onderooglidcorrectie wordt gedaan als de focus ligt op wallen, rimpels of zakken onder de ogen. Een directe wenkbrauwlift wordt gedaan als de wenkbrauwen zijn gezakt en je een lift wilt die specifiek is voor dit gebied, zonder de omliggende delen van het voorhoofd of de oogleden aan te pakken.

De keuze voor een bovenooglidcorrectie, onderooglidcorrectie of wenkbrauwlift hangt af van de specifieke klachten en doelen die iemand heeft. Als de ingreep nodig is om medische redenen, zoals een beperkt gezichtsveld, valt deze onder functionele chirurgie. Is het doel vooral esthetisch, dan gaat het om cosmetische chirurgie. Een consult met een oogarts of plastisch chirurg kan helpen om de beste keuze te maken op basis van ieders specifieke wensen.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Gepubliceerd op 10 september 2024