De iris in onze ogen

De iris in onze ogen

Wat is de iris?

De iris (het regenboogvlies) is het gekleurde deel van het oog dat rond de pupil ligt. De iris speelt een belangrijke rol in het reguleren van lichtinval in het oog en bepaalt tevens de oogkleur.

Oogkleur en de iris

De kleur van de iris, en dus de oogkleur, wordt bepaald door de hoeveelheid en het type pigment genaamd melanine. Melanine is hetzelfde pigment dat ook verantwoordelijk is voor de kleur van de huid en het haar. De belangrijkste factoren die de oogkleur beïnvloeden zijn:

  1. Genetica
    Oogkleur wordt grotendeels bepaald door genetische factoren. Specifieke genen reguleren de productie en distributie van melanine in de iris.
  2. Melanine concentratie
    • Bruine ogen: Deze bevatten een hoge concentratie melanine, waardoor ze de meeste lichtgolven absorberen en er donker uitzien. Bruin is de meest voorkomende oogkleur. Dit
      komt omdat bruin genetisch gezien de dominante oogkleur is.
    • Blauwe ogen: Deze bevatten minder melanine en de structuur van de iris verstrooit het licht, waardoor het blauw lijkt.
    • Groene ogen: Deze hebben een gemiddelde hoeveelheid melanine, en de manier waarop licht verstrooid wordt door de irisstructuur zorgt voor een groene kleur.
    • Hazel ogen: Deze hebben een mix van kleuren en melanine concentraties die een combinatie van bruin, groen en soms goudtinten geven.
  3. Lichtverstrooiing
    Het fenomeen waarbij licht wordt verstrooid door de vezels in de iris draagt ook bij aan de waargenomen oogkleur. Dit is vooral significant bij blauwe en groene
    ogen.

Unieke en zeldzame oogkleuren

  1. Grijze ogen
    Zeer zeldzaam en ontstaan door een nog complexere combinatie van melanineconcentratie en lichtverstrooiing.
  2. Rode ogen
    Komt voor bij mensen met albinisme. Dit komt door het weinige pigment waardoor de iris doorzichtig is en hierdoor de bloedvaatjes in de ogen zichtbaar zijn. Hierdoor uit deze kleur zich in rood.
  3. Heterochromie
    Een aandoening waarbij iemand twee verschillende kleuren ogen heeft, of een oog met meerdere kleuren.

Veranderingen in oogkleur

Oogkleur kan in sommige gevallen veranderen door leeftijd, ziekte of letsel. Bij baby's bevatten de ogen de eerste maanden weinig pigment. Hierdoor zijn de ogen vaak blauw in beginsel en veranderd de kleur naarmate ze ouder worden en meer melanine produceren. Na zes maanden is de oogkleur meestal definitief. Oogkleur na ooglidcorrectie De helderheid van de iris kan subjectief lijken te veranderen na een ooglidcorrectie, maar dit is meestal een optisch effect veroorzaakt door veranderingen in hoe licht het oog binnenkomt. De ingreep zelf heeft geen directe invloed op de structuur of kleur van de iris.

Raamreflex

De raamreflex verwijst naar een fenomeen waarbij licht dat via de ogen naar binnen komt, gereflecteerd wordt door het oogoppervlak, met name de iris. Deze reflex kan duidelijker worden na een ooglidcorrectie om een paar redenen:

  1. Minder schaduw
    Overtollige huid of hangende oogleden kunnen schaduwen creëren die het oog, de iris, donkerder maken. Na verwijdering van deze overtollige huid is er minder schaduw en kan het licht beter reflecteren, waardoor de iris helderder lijkt.
  2. Betere Oogcontouren
    Strakkere oogleden zorgen voor een betere definitie van de oogcontouren, wat de lichtinval en reflectie kan beïnvloeden. Dit kan de iris helderder doen lijken door de verbetering in de oogomtrek.
  3. Gezondere Uitstraling
    Na een succesvolle ooglidcorrectie kunnen de ogen er over het algemeen gezonder en jonger uitzien. Dit kan de indruk wekken dat de iris helderder is, terwijl dit eigenlijk te danken is aan het verbeterde algemene uiterlijk van het ooggebied.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Gepubliceerd op 1 juli 2024