Zelfbeeld en zelfvertrouwen
Veel mensen voelen zich ontevreden over bepaalde aspecten van hun uiterlijk, wat kan leiden tot een laag zelfbeeld. Het ondergaan van een ooglidcorrectie om cosmetische redenen wordt vaak gezien als een manier om deze ontevredenheid aan te pakken en het zelfvertrouwen te vergroten. Na een ooglidcorrectie voelen sommige mensen zich aantrekkelijker, wat kan leiden tot een toename in zelfverzekerdheid en een verbeterd zelfbeeld. Veel mensen kiezen voor een ooglidcorrectie omdat ze zich ongemakkelijk voelen over hun uiterlijk. Hangende oogleden of wallen onder de ogen kunnen ervoor zorgen dat iemand er vermoeid, boos of ouder uitziet dan hij of zij zich voelt, wat het zelfbeeld negatief kan beïnvloeden. Na de ingreep kunnen mensen zich vaak zelfverzekerder en tevredener voelen over hun uiterlijk, wat hun algehele welzijn kan verbeteren.
Sociale invloeden
In onze samenleving worden vaak impliciete of expliciete schoonheidsnormen vastgesteld. Dit kan ervoor zorgen dat mensen zich onder druk voelen staan om aan deze normen te voldoen, vooral als ze zich bevinden in omgevingen waar uiterlijk belangrijk is, zoals de media, mode, of bepaalde sociale kringen. Hierdoor kan een sociale druk ontstaan en kunnen mensen een gevoel van ontoereikendheid ervaren, wat hen kan motiveren om ooglidcorrectie te ondergaan. Celebrities die openlijk om cosmetische redenen een ooglidcorrectie ondergaan, kunnen de keuze voor bijvoorbeeld een ingreep normaliseren of zelfs aanmoedigen.
Niet alleen sociale media, maar ook meningen en ervaringen van vrienden, familieleden of collega’s die een ooglidcorrectie hebben ondergaan, kunnen van invloed zijn op iemands besluit. Positieve ervaringen in de directe omgeving kunnen de drempel verlagen om zelf een ingreep te ondergaan.