Herstelproces van een ooglidcorrectie na verwijdering hechtingen

Herstelproces van een ooglidcorrectie na verwijdering hechtingen

Het herstelproces na het verwijderen van de hechtingen van een bovenooglidcorrectie verloopt in verschillende fasen. Een ooglidcorrectie is bedoeld om overtollige huid en vet van het boven- en/of onderooglid te verwijderen, wat een verfrissende en jongere uitstraling kan geven, maar ook klachten als hoofdpijn en een vermoeide blik kunnen verminderen. Uiteraard varieert het herstelproces per persoon. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de leeftijd en huidstructuur.

Direct na het verwijderen van de hechtingen (1 tot 2 dagen)

Hechtingen verwijderen vindt bij een ooglidcorrectie plaats 4 tot 6 dagen na de ingreep. In de eerste 1 tot 2 dagen zijn er vaak nog zichtbare tekenen van de ingreep. Dit heeft ermee te maken dat de wondjes waar het hechtdraad heeft gezeten nog moet helen. Het litteken kan zich in deze periode uiten in:

  • Roodheid en lichte zwelling rondom de incisieplaatsen.
  • Korsten of droge plekken rond de incisies. Het is belangrijk om deze plekken niet te forcerenof te krabben, omdat dit littekens kan veroorzaken.

De oogleden kunnen nog gevoelig zijn en het gebied kan een beetje strak aanvoelen door de genezende huid. Dit kan een gevoel van strakheid of lichte spanning op de oogleden geven.

1 tot 2 weken na het verwijderen van de hechtingen

In de eerste week na het verwijderen van de hechtingen begint het herstelproces echt op gang te komen. De zwelling en blauwe plekken zullen steeds verder afnemen. Meestal zijn deze binnen twee weken grotendeels verdwenen. De roodheid van de littekens zal steeds verder afnemen en overgaan in lichtere roze littekens. De ogen zullen echter nog moeten wennen aan de lichtinval en wind. Hierbij kan nog enige gevoeligheid worden ervaren.

3 tot 6 weken na het verwijderen van de hechtingen

In de periode van drie tot zes weken zal de genezing in een vergevorderd stadium zijn. Littekens zullen steeds minder zichtbaar worden, maar kunnen nog enige tijd een roze of rood blijven. Na verloop van tijd vervagen deze tot dunne, witte lijntjes die in de natuurlijke plooien van de huid verdwijnen. De ogen voelen veel comfortabeler aan en het gevoel van strakheid en spanning rond de oogleden verdwijnt geleidelijk.

3 tot 6 maanden na de ingreep

Hoewel de genezing van littekens tot wel een jaar kan duren, zullen de littekens over het algemeen nog nauwelijks zichtbaar zijn. Na drie maanden neemt de roze of rode kleur van het litteken af. Ook de zwelling en gevoeligheid zijn verdwenen. Het resultaat van een jongere en frissere uitstraling zijn nu al goed zichtbaar!

Enkele belangrijke hersteltips

  • Hydratatie van de huid rond de ogen kan helpen bij het herstel van de huidelasticiteit en het verminderen van littekens. Dit kan gedaan worden door het gebruik van littekencrème die bij Looks Clinics meegegeven wordt bij het verwijderen van de hechtingen.
  • Bescherm de littekens altijd tegen de zon om te voorkomen dat ze donkerder worden. Gebruik zonnebrandcrème of een zonnebril.
  • Rook niet, omdat roken het genezingsproces kan vertragen en littekens kan verergeren.
  • Blootstelling aan de zon kan littekens donkerder maken en het genezingsproces verstoren. Het is ten alle tijden belangrijk om de huid te beschermen tegen UV-straling, extra bescherming van littekens is daarom belangrijk vooral in de eerste maanden.
  • Gebruik zonnebrandcrème (minimaal SPF 30).
  • Draag een zonnebril of een hoed om de oogleden extra te beschermen.

Littekens zijn een natuurlijk onderdeel van het genezingsproces na een chirurgische ingreep. Hoewel littekens na een bovenooglidcorrectie vaak goed genezen en subtiel zijn, zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om ze verder te minimaliseren. Door tijdig te beginnen met de juiste nazorg kan de genezing worden versneld en kan het litteken minder zichtbaar worden. Naast de gebruikelijke adviezen, bescherming tegen de zon en littekencrème, kan ook gekozen worden voor specifieke behandelingen voor littekens na een bovenooglidcorrectie.

Massagetherapie

Het masseren van het littekengebied kan helpen om de doorbloeding te verbeteren en het littekenweefsel soepeler te maken. Het is belangrijk om dit pas te doen wanneer het litteken volledig
is genezen, meestal na een paar weken.

Microneedling

Dit is een populaire methode om littekens minder zichtbaar te maken. Bij microneedling worden kleine naaldjes gebruikt om microbeschadigingen in de huid te maken, wat de productie van collageen stimuleert. Dit kan helpen om littekens egaler en minder zichtbaar te maken.

Lasertherapie

Laserbehandelingen, zoals fractionele CO2-laser of pulsed dye laser, kunnen helpen om het litteken gladder te maken en de kleurverschillen van de huid te verminderen. Deze therapieën werken door de bovenste huidlagen te behandelen en de aanmaak van collageen te stimuleren.

Chemische peeling

Een milde chemische peeling kan worden gebruikt om het huidoppervlak te egaliseren en de textuur en kleur van het litteken te verbeteren. Peelings werken door de bovenste huidlagen te exfoliëren, wat de huidvernieuwing stimuleert.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Gepubliceerd op 4 oktober 2024